Een succesvol samengesteld gezin

Kinderen, Samengesteld gezin

Wist je dat meer dan de helft van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar gaat? Dit betekent dat veel kinderen in hun leven meerdere relatiebreuken meemaken.
Worstel je ook met je nieuwe gezin? Weet dan dat de meeste samengestelde gezinnen dat ook doen en dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Relatietherapie kan helpen.

‘Het voelt als falen…’

De woorden van een man in mijn praktijk. Zijn huwelijk was een paar jaar daarvoor gestrand, de kinderen wonen de helft van de tijd bij hem en de andere helft bij zijn ex. Hij ontmoette een vrouw met wie hij erg graag verder wilde. Ook zij heeft kinderen uit een eerdere relatie.
Na de eerste, overigens goed verlopende periode onderstonden er heftige ruzies. De relatie kwam zeer onder druk te staan.
‘Het voelt als falen dat het niet lukt’ verzuchtte hij toen hij voor het eerst met zijn huidige partner bij mij kwam. ‘Ik wil deze relatie graag laten slagen, maar ik voel me ook schuldig ten opzichte van mijn kinderen. Ze hebben al een scheiding meegemaakt en nu is er weer spanning tussen mij en mijn vriendin. Bovendien heb ik niet de aandacht voor ze die ik ze graag zou willen geven. Help!’
We zijn samen aan de slag gegaan en inmiddels gaat het een stuk beter in dit nieuwe gezin. Er zijn minder ruzies en er is meer begrip voor elkaar.

Een nieuwe liefde, maar hoe vergaat het de kinderen?

Stel, je hebt een scheiding meegemaakt en je ontmoet iemand anders. Je bent dolverliefd. Het geeft je energie en maakt je gelukkig. Heerlijk toch?
Maar hoe doe je dat met jouw kinderen en/of die van je nieuwe partner?
Misschien ben je eerst nog wat terughoudend wat betreft een ontmoeting. Maar op een gegeven moment is de tijd rijp, de kinderen en je lief worden aan elkaar voorgesteld.
Dat gaat niet altijd vlekkeloos. Een nieuwe liefde van hun vader of moeder wordt vaak helemaal niet zo hartelijk verwelkomd. De klik waar je op hoopte is er niet altijd of niet meteen.
Jij kiest voor deze persoon, de kinderen hebben die keuze niet gemaakt. Zij hebben misschien nog verdriet over de scheiding en vaak is hun grootste wens dat hun ouders weer bij elkaar komen. Het accepteren dat hun vader of moeder een nieuwe relatie is begonnen is dan lastig.

Kosten

Scheiden kost geld: je gaat naar advocaat of scheidingsmediator. In geval van een huwelijk moet dat ontbonden worden en zijn er de kosten van de rechtbank. Als je samen een koophuis hebt moet je bij de notaris regelen wat je met het huis gaat doen. Eén van de twee betaalt waarschijnlijk alimentatie.
En dan zijn er nog zaken die je voorheen samen betaalde, maar nu allebei hebt. Denk aan bijvoorbeeld verzekeringen en woonlasten. Vaak gaan mensen door de hoge kosten in een volgende relatie eerder samenwonen dan ze anders misschien zouden doen.  Dat scheelt immers allemaal dubbele lasten. Bovendien ben je misschien enthousiast om samen een nieuwe start te maken.

Met z’n allen verder, een hele kluif

Ineens wonen jullie met z’n allen in één huis. Wat doe je dan met de verschillen in regels en afspraken? Hoe ga je om met jaloezie binnen het nieuwe gezin? En wat doe je als jij zelf moeite hebt met het gedrag van de kinderen van je partner?
En dan zijn er in de meeste gevallen ook nog eens ex-partners met wie gecommuniceerd moet worden. Afspraken uit het ouderschapsplan passen misschien niet bij jullie samengestelde gezin. Dat betekent overleg met de ex-partner.
Hoe is het voor jou als je huidige partner veel contact met diens ex-partner heeft? Ooit is daar liefde geweest.
Wat als de ex het niet accepteert dat zijn of haar kinderen door iemand anders worden verzorgd en opgevoed en dat laat horen ook?
Hoe doe je het financieel? Ga je voor de kinderen van je partner meebetalen, ook als je alimentatie voor je eigen kinderen betaalt?

Kortom, een samengesteld gezin tot een succes maken levert veel vragen op en is een hele kluif. Het  is niet verwonderlijk als je relatie onder druk komt te staan. Misschien is het een geruststelling te weten dat bijna alle samengestelde gezinnen met deze issues te maken hebben.
Hoe fijn is het als je hulp kunt krijgen en het allemaal niet alleen hoeft uit te vogelen. Relatietherapie kan helpen.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Hoe maken jullie je nieuwe gezin tot een succes?

Herken je deze uitdagingen in jouw samengestelde gezin? En wil je de kans vergroten dat jullie nieuwe gezin slaagt?
Heb je vragen over óf en hoe ik jullie kan helpen?

Behoefte aan meer informatie over samengestelde gezinnen?

Blog vergelijkbare categorieën

Uit elkaar, en de kinderen dan?

Als je besluit (toch) uit elkaar te gaan is dat heftig. Ook al voel je dat het besluit helemaal klopt, je wereld staat op z'n kop. Voor kinderen is de impact helemaal groot. Hun leven verandert ingrijpend, terwijl zij er zelf niet voor gekozen hebben. Jullie vormen...

Lees meer

Kinderen en seksuele opvoeding

Mijn moeder is thuis nooit voorgelicht. Daarom had ze zich voorgenomen dit met haar kinderen heel anders te doen. Dat deed ze, en hoe!  Ze vertelde veel, soms zelfs over haar eigen seksuele leven. Ik weet nog hoe afschuwelijk ik dat vond. Ten eerste wil je als kind...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.