Vakantie is samen lekker ontspannen en zorgeloos genieten van de rust, zou je denken. Bij veel stellen is het tegendeel waar. Het is een periode waarin juist meer ruzie wordt gemaakt.
Het is eigenlijk geen wonder dat er in de vakantie wat sneller irritaties naar boven komen.
Thuis heb je alle comfort en je dagelijkse routine. En dan zit je ineens op elkaars lip in een benauwde caravan, een tentje in de regen of in een hotelkamer met een slecht werkende airco. De vermoeidheid komt er nu pas uit. Als je je een beetje ontheemd voelt, reageer je algauw heftiger.
Ook oude, ingeslikte ergernissen kunnen naar boven komen. Bestaande patronen in jullie relatie worden in de vakantie uitvergroot.

Smaken verschillen

Ook verschillende ideeën over vakantie vieren kunnen tot ruzies of ergernissen leiden.
Vindt de één het prettig om in december al te plannen voor de volgende zomer, dan gaat de ander misschien liever met een last-minutereis of op de bonnefooi.
Niet iedereen wil op de eerste vrije dag meteen weg. ‘Ik wil graag rustig de tijd nemen om de tassen te pakken, maar mijn man is meer van het inpakken en wegwezen’, verzuchtte een vrouw tegen mij.
Wil jij de computer of tablet thuis laten, dan vindt je partner het misschien juist fijn om in de vakantie films en sport te kijken en bovendien zijn werkmail te lezen..
Als je verschillende ideeën hebt over de bestemming en wat je in de vakantie gaat doen en juist niet doen, dan valt het niet altijd mee om tot een compromis te komen waar je beiden gelukkig mee bent.

Seks, ook zo’n dingetje

Wanneer je door het jaar heen weinig aan vrijen toekomt, hoop je misschien daar in de vakantie weer eens lekker van te kunnen genieten. Maar is dat ook wat je partner wil?
Ouders klagen vaak dat in de vakantie de kinderen laat naar bed gaan of zo dichtbij slapen dat er weinig privacy is voor een potje rollebollen. De een kan daar meer last van hebben dan de ander. Dat is geen goed uitgangspunt voor fijne seks. Als je het daar samen niet over hebt, is de mislukking al ingebouwd.

Dan moet het wel leuk zijn!

Tijden heb je ernaar uitgekeken, het kost geld en dan is de vakantie toch niet helemaal of helemaal niet wat je ervan verwacht had. Het valt tegen. Maar vakantie moet toch zeker leuk zijn?
Juist door hoge verwachtingen komen er sneller teleurstellingen. Die ontpoppen zich voor je het weet tot ergernissen en op elkaar afreageren.
Het kan helpen om verwachtingen samen te bespreken en af en toe je schouders op te halen als iets anders loopt dan gehoopt.

De tegenstelling man-vrouw

‘Moet dat allemaal mee?’
‘Heb jíj dat niet ingepakt?’
‘Als we nu al vertrekken, moeten we daar weer een tijd wachten!’
‘Heb je nòg niet genoeg gehad?’
‘Zit niet zo te kijken!’
Herkenbaar dit soort opmerkingen? En was het dan een man of een vrouw die dat zei?

Een veel gehoorde opmerking van vrouwen is dat mannen over het algemeen makkelijk de boel de boel kunnen laten in de vakantie. Het huis mag best rommelig zijn bij vertrek. Mannen gaan bovendien eerder hun eigen gang tijdens de vakantie. Terwijl vrouwen zich vaker richten op partner en kinderen en zich afvragen of iedereen het wel naar z’n zin heeft.
Dan volgt regelmatig de irritatie: ‘Ik heb toch óók vakantie!’

Help!!!!

Ruzie, irritaties en ergernissen in de vakantie zijn dus heel normaal en verdwijnen waarschijnlijk als de vakantie alweer bijna voorbij is.
Het kan echter ook zijn dat het jullie dwars blijft zitten en jullie er samen niet uitkomen.  Of jullie willen voorkomen dat de ergernissen zich opstapelen. Dan is het wellicht tijd om hulp te zoeken. Soms zijn een paar gesprekken al genoeg, is mijn ervaring. Neem gerust contact met me op als je een afspraak wilt maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek