Net als in de film, ik wil het

Seks, Vrijen

Uit de songtekst van Toontje Lager uit 1982

“Ik kom niet klaar tijdens de seks, we doen iets niet goed,” verzucht een vrouw in mijn praktijk. Als ik erover doorvraag blijkt ze te bedoelen dat ze niet klaarkomt tijdens de penetratie. Haar partner kan haar wel op andere manieren tot een hoogtepunt brengen, tot tevredenheid van beiden. Maar tijdens de gemeenschap krijgt ze geen orgasme.
“Het ziet er in films altijd zo mooi en makkelijk uit,” vind ze. Dat geeft haar het gevoel dat zij faalt.

 

Een filmscène

Twee mensen draaien een tijdje om elkaar heen, thuis kleden ze elkaar hitsig uit. Er volgt een spoor van kleding richting slaapkamer of ter plekke ontstaat er een hete vrijpartij tegen de muur. Vaak bestaat die scène uit een paar onstuimige zoenen, een kus in de nek of een keertje likken aan een tepel en dan wordt er direct gepenetreerd, gevolgd door een paar keer stoten en de man en vrouw komen gelijk klaar.

Een verkeerd beeld

Het beeld van seks dat we door films krijgen, klopt niet helemaal met de werkelijkheid. In de film beperkt het zich vaak tot ‘penis in vagina’ en lijkt het alsof iedereen heel snel opgewonden wordt, vrouwen meteen vochtig genoeg zijn voor de penetratie. Ook de vrouwen krijgen supersnel een orgasme tijdens geslachtsgemeenschap en dan het tegelijk klaarkomen lijkt een fluitje van een cent.
Zo ontstaat er een soort ‘ideaalbeeld’ over hoe het zou moeten zijn. Vrijen wordt dan soms een probleem of teleurstelling wanneer je aan dit beeld niet voldoet.

Hoe zit het dan wel?

Seksuele opwinding

Opwinding ontstaat niet alleen door wat je in je lijf voelt, maar ook door wat je denkt, ruikt en proeft. Spannende gedachten, fantasieën, blikken, een geur of aanraking spelen een grote rol. Een hoofd vol met andere zaken kan opwinding in de weg staan.
Lichamelijk gebeurt er bij seksuele opwinding van alles; je ademhaling versnelt, hartslag en bloeddruk stijgen, tepels worden vaak hard en er kan een blos in nek en hals ontstaan.
Een man krijgt een erectie, de balzak en ballen worden ingetrokken en harder. De eikel kan vochtig worden.
Bij een vrouw wordt de clitoris groter, zwellen de schaamlippen op en wordt de vagina vochtig. Dit laatste maakt de aanraking prettiger en voorkomt pijn bij de penetratie.

Lust of sleur

Als een relatie nog nieuw en spannend is of als je verliefd bent, kan opwinding snel ontstaan. Bij verliefdheid helpen hormonen in je lijf mee aan het opbouwen van die opwinding.
Als jullie al langer bij elkaar zijn, en je het gevoel hebt van enige sleur of problemen ervaart in jullie relatie, zal het waarschijnlijk ook wat lastiger zijn om beiden opgewonden te raken. Ook vervelende ervaringen kunnen opwinding in de weg staan.

Penetratie

Seks is meer dan ‘recht op en neer, de penis in de vagina steken tot een orgasme volgt’, zoals films doen geloven. Vaak wordt bij seks de term voorspel gebruikt. Dit suggereert dat er daarna iets belangrijkers komt en dat seks vooral om de penetratie gaat.
Seks gaat ook om van elkaar en elkaars lichaam genieten met handen, mond of speeltjes, met of zónder klaarkomen.

Klaarkomen tijdens penetratie

Slechts een klein percentage van de vrouwen komt klaar tijdens geslachtsgemeenschap.
De meeste vrouwen hebben stimulatie van de uitwendige clitoris nodig. ‘Uh, hoezo uitwendig?’ denk je misschien.
Het buitenste deel van de clitoris is slechts het topje van de ijsberg. De clitoris loopt door in de schaamlippen en tot diep in de vagina. Bij een klein deel van de vrouwen is dit binnenste deel zo gevoelig dat zij vaginaal, dus tijdens de gemeenschap, kan klaarkomen. De vagina zelf is niet zo gevoelig en dat is maar goed ook, er moet immers een kind door kunnen tijdens de bevalling.

Tegelijk klaarkomen

In films leidt de vrijpartij meestal tot een moeiteloos, gezamenlijk hoogtepunt. In werkelijkheid kan dat juist behoorlijk lastig zijn. Om tot een orgasme te komen moet je je even helemaal op jezelf, je lijf en je eigen genot richten. Het vraagt concentratie én ontspanning. Met de ander bezig zijn kan dan te veel afleiden.

Gerustgesteld

De vrouw in mijn praktijk beseft dat ze helemaal niet faalde.
“Ik vond het lastig om erover te praten, maar het heeft ons seksleven veranderd,” vertelt ze. “We zien nu dat als grootste deel van ons vrijpartij uit penetreren bestaat, ik minder aan mijn trekken kom.”

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Heb je, na het lezen van deze blog, vragen over opwinding? Of heb je vragen over jullie seksuele relatie, verschil in behoefte of over communiceren over jullie seksleven?

Meer over wat ik voor jullie kan betekenen op het gebied van

Wil je meer weten over (de vorm van) een clitoris bekijk de pagina op wikipedia

Blog vergelijkbare categorieën

Sneeuwwitje… relatiecrisis!

Net als veel sprookjes eindigt het verhaal van Sneeuwwitje met het bekende ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Sneeuwwitje en de prins hebben elkaar gevonden, einde verhaal. In werkelijkheid gaat het bij relaties natuurlijk anders, dan begint het pas. Wist je dat...

Lees meer

Lustpil – wondermiddel voor zin?

De lustpil voor vrouwen komt eraan, wel moeten we nog even geduld hebben. De pil, bedacht voor de Nederlander Adriaan Tuiten, zal op z’n vroegst in 2016 op de markt zijn. Eerst wordt er nog volop onderzoek gedaan.Wat zit erin de lustpil en hoe werkt het?  Tuiten...

Lees meer

Mannen versus vrouwen

Negen veel genoemde verschillen mannen en vrouwen op een rijtje. Zijn ze herkenbaar? Zijn het clichés of dikke onzin? Mij maakt het niet uit. Belangrijker vind ik het dat mannen en vrouwen elkaar begrijpen.Gebruik de onderstaande lijst als onderzoek naar jullie...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.