, ,

Rapunzel en de verliefde prins

Het sprookje van Rapunzel, vroeger ook wel Raponsje genoemd, is minder bekend dan dat van bijvoorbeeld Assepoester of Sneeuwwitje. Ouders met jonge kinderen zullen het verhaal waarschijnlijk wel kennen, want in 2010 maakte Disney er een animatiefilm van.

Het sprookje van Rapunzel in het kort

Een arme man ziet het eetbare plantje rapunzel in de tuin van een heks en probeert dit te stelen voor zijn doodzieke, zwangere vrouw. Als hij door de heks betrapt wordt, eist zij het ongeboren kind als boetedoening. Er wordt een meisje geboren, dat Rapunzel genoemd wordt.
Direct na de geboorte komt de heks het meisje halen. De jonge Rapunzel wordt opgesloten in een toren. Zij groeit op hoog boven de grond, eenzaam en alleen, op de onaangename bezoekjes van de heks na. 
De heks laat Rapunzels haar groeien en als zij de toren in wil, roept ze ´Rapunzel, Rapunzel, laat je vlechten neer.´ Via het lange haar van het meisje klimt zij naar boven.
Op een dag lukt het een prins, al weken door Rapunzels gezang gelokt, ook zo omhoog te klimmen.
Rapunzel en de prins worden tot over hun oren verliefd op elkaar. Ze trouwen en leven nog lang en gelukkig…

Hoe het verder ging

Ze leven nog lang en gelukkig, het einde van menig sprookje. Maar uit betrouwbare bronnen weet ik dat in dit verhaal het niet altijd bij ‘lang en gelukkig’ bleef.
In het begin zijn ze inderdaad heel erg gelukkig. De hormonen die bij een verliefdheid vrijkomen, zorgen ervoor dat ze alles leuk, mooi en aantrekkelijk aan elkaar vinden.
Maar na verloop van een paar jaar komen ze in een lastig patroon terecht dat hun relatie uiteindelijk flink op het spel zet.
Rapunzel vindt het moeilijk zich open te stellen voor haar man en als er spanningen zijn, wordt ze stil en trekt ze zich steeds meer terug. De prins doet alle pogingen om haar te bereiken, maar hoe meer hij probeert hoe meer zij zich terugtrekt. Hij blijft eindeloos pogingen doen, dwingend en mopperend.
Ze voelen zich allebei eenzaam in de relatie.

Een andere vrouw

Op een dag ontmoet de prins op een feest een jonge, sprankelende vrouw. Ze flirt met de prins en hij voelt zich aantrekkelijk en gewild. Bij het afscheid zoenen ze elkaar hartstochtelijk en van het één komt het ander, ze delen samen het bed.
De prins voelt zich vreselijk schuldig. Hij is te ver gegaan en moet dat Rapunzel vertellen, vindt hij. Maar tegelijk wil hij haar ook niet kwetsen.
Dagenlang piekert hij en besluit hij uiteindelijk toch alles aan zijn vrouw te vertellen.
Rapunzel is in alle staten. De prins weet niet wat hem overkomt. Zijn vrouw, die zich altijd terugtrok, is nu afwisselend boos, huilt tranen met tuiten en klampt zich bang aan hem vast.
Er volgen eindeloze gesprekken vol emoties en verwijten.

Samen verder

Hun beider wereld staat op z’n kop en ze komen er samen niet goed uit. Daarom besluiten ze zich te wenden tot een relatietherapeut. Deze helpt het stel beter te communiceren. Met hulp wordt langzaam het vertrouwen weer opgebouwd. 
De prins neemt verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan, hij blijft alle vragen van zijn vrouw steeds weer geduldig beantwoorden.
Rapunzel kan zijn spijtbetuiging ontvangen. ‘Vergeten zal ik het niet, ik kan je wel vergeven,’ zegt ze. ‘Ik zie ook mijn aandeel in deze crisis.’
Ondanks de misstap met de andere vrouw is het duidelijk dat Rapunzel en de prins veel van elkaar houden en graag met elkaar verder willen.
Tijdens de relatietherapie wordt ook het patroon dat hen uit elkaar heeft gedreven duidelijk. Ze voelden zich allebei eenzaam. De prins had jaren zijn best gedaan om toenadering te zoeken, maar deed dat op zo’n dwingende manier dat het averechts werkte. Rapunzel trok zich alleen maar meer terug. En des te meer Rapunzel zich terugtrok, hoe meer de prins zijn best deed haar aandacht te krijgen, boos en verongelijkt.
Hun valkuilen én uitdagingen zijn duidelijk. De prins is zich bewust van de druk die hij zijn vrouw oplegde en Rapunzel leert zich meer en meer open te stellen voor haar man.
Er wordt weer gecommuniceerd en ze hebben het fijn samen.
Dit stel komt er wel.

Lopen jij en je partner tegen een vergelijkbare situatie aan? Neem gerust eens contact op.