Rapunzel en de verliefde prins

Affaire, Ontrouw, Sprookje

Het sprookje van Rapunzel, vroeger ook wel Raponsje genoemd, is minder bekend dan dat van bijvoorbeeld Assepoester of Sneeuwwitje. Ouders met jonge kinderen zullen het verhaal waarschijnlijk wel kennen, want in 2010 maakte Disney er een animatiefilm van.

Het sprookje van Rapunzel in het kort

Een arme man ziet het eetbare plantje rapunzel in de tuin van een heks en probeert dit te stelen voor zijn doodzieke, zwangere vrouw. Als hij door de heks betrapt wordt, eist zij het ongeboren kind als boetedoening. Er wordt een meisje geboren, dat Rapunzel genoemd wordt.
Direct na de geboorte komt de heks het meisje halen. De jonge Rapunzel wordt opgesloten in een toren. Zij groeit op hoog boven de grond, eenzaam en alleen, op de onaangename bezoekjes van de heks na.
De heks laat Rapunzels haar groeien en als zij de toren in wil, roept ze ´Rapunzel, Rapunzel, laat je vlechten neer.´ Via het lange haar van het meisje klimt zij naar boven.
Op een dag lukt het een prins, al weken door Rapunzels gezang gelokt, ook zo omhoog te klimmen.
Rapunzel en de prins worden tot over hun oren verliefd op elkaar. Ze trouwen en leven nog lang en gelukkig…

Hoe het verder ging

Ze leven nog lang en gelukkig, het einde van menig sprookje. Maar uit betrouwbare bronnen weet ik dat in dit verhaal het niet altijd bij ‘lang en gelukkig’ bleef.
In het begin zijn ze inderdaad heel erg gelukkig. De hormonen die bij een verliefdheid vrijkomen, zorgen ervoor dat ze alles leuk, mooi en aantrekkelijk aan elkaar vinden.
Maar na verloop van een paar jaar komen ze in een lastig patroon terecht dat hun relatie uiteindelijk flink op het spel zet.
Rapunzel vindt het moeilijk zich open te stellen voor haar man en als er spanningen zijn, wordt ze stil en trekt ze zich steeds meer terug. De prins doet alle pogingen om haar te bereiken, maar hoe meer hij probeert hoe meer zij zich terugtrekt. Hij blijft eindeloos pogingen doen, dwingend en mopperend.
Ze voelen zich allebei eenzaam in de relatie.

Een andere vrouw

Op een dag ontmoet de prins op een feest een jonge, sprankelende vrouw. Ze flirt met de prins en hij voelt zich aantrekkelijk en gewild. Bij het afscheid zoenen ze elkaar hartstochtelijk en van het één komt het ander, ze delen samen het bed.
De prins voelt zich vreselijk schuldig. Hij is te ver gegaan en moet dat Rapunzel vertellen, vindt hij. Maar tegelijk wil hij haar ook niet kwetsen.
Dagenlang piekert hij en besluit hij uiteindelijk toch alles aan zijn vrouw te vertellen.
Rapunzel is in alle staten. De prins weet niet wat hem overkomt. Zijn vrouw, die zich altijd terugtrok, is nu afwisselend boos, huilt tranen met tuiten en klampt zich bang aan hem vast.
Er volgen eindeloze gesprekken vol emoties en verwijten.

Samen verder

Hun beider wereld staat op z’n kop en ze komen er samen niet goed uit. Daarom besluiten ze zich te wenden tot een relatietherapeut. Deze helpt het stel beter te communiceren. Met hulp wordt langzaam het vertrouwen weer opgebouwd.
De prins neemt verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan, hij blijft alle vragen van zijn vrouw steeds weer geduldig beantwoorden.
Rapunzel kan zijn spijtbetuiging ontvangen. ‘Vergeten zal ik het niet, ik kan je wel vergeven,’ zegt ze. ‘Ik zie ook mijn aandeel in deze crisis.’
Ondanks de misstap met de andere vrouw is het duidelijk dat Rapunzel en de prins veel van elkaar houden en graag met elkaar verder willen.
Tijdens de relatietherapie wordt ook het patroon dat hen uit elkaar heeft gedreven duidelijk. Ze voelden zich allebei eenzaam. De prins had jaren zijn best gedaan om toenadering te zoeken, maar deed dat op zo’n dwingende manier dat het averechts werkte. Rapunzel trok zich alleen maar meer terug. En des te meer Rapunzel zich terugtrok, hoe meer de prins zijn best deed haar aandacht te krijgen, boos en verongelijkt.
Hun valkuilen én uitdagingen zijn duidelijk. De prins is zich bewust van de druk die hij zijn vrouw oplegde en Rapunzel leert zich meer en meer open te stellen voor haar man.
Er wordt weer gecommuniceerd en ze hebben het fijn samen.
Dit stel komt er wel.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Lopen jij en je partner tegen een vergelijkbare situatie aan? Neem gerust eens contact op.

Meer over wat ik voor jullie kan betekenen op het gebied van

Blog vergelijkbare categorieën

ONTROUW, hoe nu verder?

Ontrouw is één van de lastigste uitdagingen waar een liefdesrelatie mee te maken kan krijgen. ‘Kan een relatie gered worden als één van de twee is vreemdgegaan?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat kan, in mijn praktijk kwamen stellen die er samen goed uit zijn...

Lees meer

Sneeuwwitje… relatiecrisis!

Net als veel sprookjes eindigt het verhaal van Sneeuwwitje met het bekende ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Sneeuwwitje en de prins hebben elkaar gevonden, einde verhaal. In werkelijkheid gaat het bij relaties natuurlijk anders, dan begint het pas. Wist je dat...

Lees meer

Relatietherapie voor Assepoester

Wie kent niet het sprookje van Assepoester? Over het meisje dat opgroeide bij haar boze stiefmoeder en verwende stiefzusjes, dat de hele dag moest werken. Tot... de dag dat ze naar het bal gaat. Het bal van de prins die op zoek gaat naar een bruid. Als de prins en...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.