Sneeuwwitje… relatiecrisis!

Relatiecrisis, Seks, Sprookje

Net als veel sprookjes eindigt het verhaal van Sneeuwwitje met het bekende ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’
Sneeuwwitje en de prins hebben elkaar gevonden, einde verhaal.
In werkelijkheid gaat het bij relaties natuurlijk anders, dan begint het pas.
Wist je dat het sprookje van Sneeuwwitje ook een vervolg kent? Ik wel.

 

Nog even hoe het begon

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, altijd is de koningin de mooiste van het land. Maar als op een dag de spiegel Sneeuwwitje mooier noemt, geeft de jaloerse stiefmoeder de opdracht Sneeuwwitje te doden. De jager kan dit niet over zijn hart verkrijgen en zo komt Sneeuwwitje bij de zeven dwergen terecht. Als daar tenslotte een prins opduikt, is het natuurlijk liefde op het eerste gezicht.

Hoe het verder gaat

De eerste jaren zijn fantastisch. Sneeuwwitje voelt zich veilig bij haar grote sterke prins en de prins is heel gelukkig met zijn prachtige vrouw.
Ze zijn dolverliefd op elkaar. Ze vrijen de sterren van de hemel en algauw is Sneeuwwitje zwanger. Binnen twee jaar worden er twee prinsesjes geboren. Hun geluk kan niet op.
Maar zoals het in relaties nou eenmaal gaat, blijft het ook bij Sneeuwwitje en haar prins niet alleen maar koek en ei.

De eerste barstjes

Op een avond komt de prins thuis, hij ziet Sneeuwwitje staan en denkt meteen: ‘Mmmm, mijn verleidelijke vrouw…’. Hij raakt opgewonden en heeft zin.
Sneeuwwitje merkt zijn stemming meteen. ‘Nee, hè…’ denkt ze.
Vrijen is wel het laatste waar ze zin in heeft. Ze heeft de hele dag gewerkt, de prinsesjes van de opvang gehaald en is nu aan het koken. Ze blijft zo ver mogelijk bij de prins uit de buurt.
’s Avonds, als de prinsesjes in bed liggen, haalt ze eerst de stofzuiger door de kamer. Ze vouwt de was op en strijkt nog wat kleren. Als ze net aan het laatste shirt begint komt de prins achter haar staan. Hij trekt zijn vrouw tegen zich aan en begint haar in haar nek te zoenen.
Sneeuwwitje verstijft. ‘Ik wil niet,’ denkt ze. Maar ze durft haar man niet weer af te wijzen, ze heeft al zo vaak nee gezegd en de sfeer werd er dan niet beter op. Met een ‘Ik heb hoofdpijn, ik ben moe,’ vlucht ze de kamer uit.
De prins voelt een boosheid opkomen en hij volgt haar naar de slaapkamer. ‘Ik ben het zat,’ schreeuwt hij boos. ‘Het is altijd hetzelfde met jou. Als je zo doorgaat moet je niet raar opkijken als ik het bij een ander zoek.’. Hij slaat de deur dicht en stampt de trap af.
Onthutst blijft Sneeuwwitje achter. ‘Ik raak hem kwijt,‘ denkt ze. En die avond huilt ze zich in slaap.
De prins zit gefrustreerd op de bank en hoewel hij vindt dat hij te ver ging, blijft hij koppig beneden zitten.
De dagen erna ontwijkt Sneeuwwitje haar man en hij uit zijn ontevredenheid door overal over te mopperen.

Ze willen er samen uitkomen

Gelukkig zijn er in moderne sprookjes ook relatietherapeuten en Sneeuwwitje en haar prins willen er graag samen uitkomen. Dus zoeken ze hulp.
Tijdens de relatietherapie wordt het patroon waarin ze terecht zijn gekomen duidelijk.
Hij probeert bevestiging te krijgen en dichtbij haar te komen door middel van seks. In wezen vindt hij dat hij er recht op heeft. Haar nee als hij wil vrijen, voelt voor hem als een afwijzing en dat maakt hem mopperig en boos.
Zijn toenadering maakt haar bang dat hij haar zal afkeuren en uiteindelijk zal verlaten, ze vindt zichzelf immers niet meer de mooiste met haar zwangerschapsstriemen en slappere borsten.
Zij trekt zich bij voorbaat terug, dan kan ze in ieder geval niet teleurgesteld worden.
Hoe meer zij zich terugtrekt, hoe meer hij toenadering probeert te zoeken of juist bozig is.
Hoe meer hij toenadering zoekt, hoe meer zij zich terugtrekt. Als hij dan ook nog chagrijnig is, sluit ze zich helemaal af voor hem.
En zo zitten ze vast in deze negatieve spiraal.

Hier spelen ook factoren uit hun jeugd een rol.
Sneeuwwitje heeft van jongs af aan de boodschap mee gekregen dat uiterlijk heel belangrijk is. Door haar zwangerschappen is haar lichaam veranderd en dat vindt ze vreselijk. Haar grote angst is om niet aantrekkelijk te zijn voor haar man, hem kwijt te raken en alleen achter te blijven. Ze heeft immers al eerder dierbaren verloren.
Het helpt Seeuwwitje om erg bezig met uiterlijkheden. Alles in huis moet altijd tiptop in orde zijn. Zo houdt ze controle èn afstand. Door afstand te houden, kan ze niet meer geraakt worden.
En dan de prins. Hij is de tweede zoon. Alle aandacht van zijn ouders gaat naar zijn oudere broer, de kroonprins. Dit maakt hem onzeker. ‘Ben ik wel goed genoeg? Doe ik er wel toe?’ Dat is waar hij diep van binnen mee worstelt. Hij heeft medelijden met zichzelf. Zijn diepgewortelde instelling is dat de ander, lees: Sneeuwwitje, hem gelukkig moet maken. Hij heeft immers een zwaar leven gehad. Als zij daar in zijn ogen geen moeite voor doet, wordt hij veeleisend en boos.

Weer lang en gelukkig

Inmiddels gaat het goed met dit stel. Ze begrijpen zichzelf en elkaar beter en hebben in de therapie geleerd met hun moeilijkheden omgaan. Het lukt Sneeuwwitje en haar prins steeds beter om het ingesleten patroon in hun relatie te doorbreken. Grote kans dat dit stel verder samen nog lang en gelukkig leeft.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Herken je iets in dit verhaal? Lopen jij en je partner ook tegen dit soort problemen aan? 

 

Blog vergelijkbare categorieën

ONTROUW, hoe nu verder?

Ontrouw is één van de lastigste uitdagingen waar een liefdesrelatie mee te maken kan krijgen. ‘Kan een relatie gered worden als één van de twee is vreemdgegaan?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat kan, in mijn praktijk kwamen stellen die er samen goed uit zijn...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.