Samengestelde gezinnen

Stiefgezin, nieuw gezin of samengesteld gezin

Een samengesteld gezin vormen is een hele opgave. Niet voor niets gaat bijna 60% van deze gezinnen dan ook na verloop van de tijd weer uit elkaar.
Vaak denken verliefde partners dat het allemaal vanzelf zal gaan, vol goede moed beginnen ze aan hun nieuwe gezin. De werkelijk blijkt een stuk lastiger moeilijker.

Een stiefgezin is echt heel anders dan het oorspronkelijke kerngezin met een biologische vader en moeder.
In kerngezinnen ontstaan relaties vanzelf, kinderen groeien met elkaar op en er is een bloedband, die vaak gepaard gaat met onvoorwaardelijke liefde.

De relaties in een nieuw gezin zijn veel ingewikkelder. De verworven band tussen stiefouder en stiefkinderen is voorwaardelijk, al doe je daar nog zo je best voor.
Er spelen verschillende loyaliteiten, die bijna altijd voor veel spanning zorgen tussen de partners, tussen kind(eren) en de stiefouder, of tussen de stiefkinderen onderling.
Kinderen in een stiefgezin hebben meestal al een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt; een scheiding of het overlijden van één van de ouders. De verandering dat er een nieuwe partner van de vader of moeder bij komt kan de gevoelens van rouw en verdriet versterken, vaak met weerstand als gevolg. De nieuwe partner wordt niet altijd geaccepteerd. Ook de stiefouder kan negatieve gedachten ten opzicht van de stiefkinderen ervaren.
Daarnaast kent ieder gezin een eigen cultuur met typische afspraken en gewoonten. Een samengesteld gezin zal de twee gezinsidentiteiten moeten integreren.

Kortom, een hele kluif. Het vraagt het een andere manier van communiceren, afstemming en heldere afspraken om het goed te doen.
Het kost tijd, doorgaans kosten het 4 tot 7 jaar om de balans te vinden.

Wat kan ik voor jullie betekenen?

Als relatietherapeut en Stiefplan coach kan ik jullie helpen op zoek te gaan naar de kenmerken, de valkuilen en de mogelijkheden van jullie unieke gezin. En bestaande problemen op te lossen en te voorkomen.
Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het Stiefouderschapsplan, kortweg Stiefplan.

Het Stiefplan

Sinds 2009 ben je verplicht bij de scheiding een ouderschapsplan op te stellen waarin je afspraken maakt over de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Het Stiefplan borduurt hierop voort. Stiefouders worden bij het opstellen ervan gedwongen om over allerlei zaken na te denken en met elkaar te praten over onderwerpen zoals:

  • Hoe gaan we met elkaar om? Wat verwachten we van elkaar?
  • Hoe krijgt iedereen een plekje in het gezin, zonder iemand tekort te doen?
  • Hoe zorgen we ervoor dat relaties opgebouwd kunnen worden?
  • Welke opvoedstijl kiezen we als ouders? Hoe corrigeren we de kinderen en wie doet dat?
  • Hoe zorgen we dat we als partner voldoende tijd voor elkaar  hebben om de nieuwe relatie verder vorm te geven?

Met het Stiefplan maak je dus samen de basisafspraken over jullie nieuwe gezin, waar je samen op terug kunt vallen als het even lastig is.

Het vergroot de kans op slagen van jullie samengestelde gezin!

Het Stiefplan wordt beschreven in het boek ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ door Corrie Haverkort en Marlijn Kooistra-Popelier. Uitgeverij Pica, ISBN 9789491806995

Meer over samengestelde gezinnen lees je in mijn blog Een succesvol samengesteld gezin.

Hulp nodig?

Herken je de uitdagingen in jouw samengestelde gezin? En wil je de kans vergroten dat jullie nieuwe gezin slaagt?
Heb je vragen over óf en hoe ik jullie kan helpen?
Neem gerust contact met me op en plan een afspraak.

  of

Cliënten aan het woord

Geen poespas of wazig gepraat. Lies maakte goede samenvattingen van wat er gezegd was. De uitkomst is beter dan verwacht.

Lies is een lieve en rustige vrouw, die zonder oordelen luistert en je snel op je gemak laat voelen. Ze is ook een ‘no-nonsense’ type. Ze prikt zo door je heen. We komen graag terug voor ‘onderhoud’.
A en D

Man: Lies heeft ons geholpen om te voorkomen dat we uit elkaar gaan. Er was al veel liefde, maar zo met elkaar en elkaars kinderen is het een hele kluif. We hebben nu meer houvast en duidelijkheid over wat we met het hele gezin aanmoeten. Dank je wel, Lies.

Man: Lies is een persoon die je uitnodigt om te praten, met waar nodig aanmoediging om te verdiepen.
Open gesprekken in een veilige omgeving. D.