Samengesteld gezin
Stief- of samengesteld gezin
Een samengesteld gezin vormen is een hele opgave. Niet voor niets gaat bijna 60% van deze gezinnen dan ook na verloop van de tijd weer uit elkaar.
Vaak denken verliefde partners dat het allemaal vanzelf zal gaan, vol goede moed beginnen ze aan hun nieuwe gezin. De werkelijkheid blijkt vaak een stuk lastiger moeilijker.
In kerngezinnen – met een biologische vader en moeder – ontstaan relaties vanzelf. Kinderen groeien met elkaar op en er is een bloedband, die vaak gepaard gaat met onvoorwaardelijke liefde. De relaties in een nieuw gezin zijn veel ingewikkelder.
Uitdagingen samengesteld gezin
- Bloedband – stiefband: waar een bloedband (in bijna alle gevallen) onvoorwaardelijk is, is een verworven (stief)band tussen stiefouder en stiefkinderen voorwaardelijk, al doe je daar nog zo je best voor.
- Loyaliteit: als ouder ben je loyaal aan je eigen kind(eren). Kinderen zijn loyaal aan hun eigen ouders, broertjes en zusjes. Dat kan voor veel spanning zorgen tussen de partners, tussen kind(eren) en de stiefouder, of tussen de stiefkinderen onderling.
- Eigen cultuur: ieder gezin kent een eigen cultuur met typische afspraken en gewoonten. in een samengesteld gezin zullen de twee gezinsidentiteiten moeten integreren.
- Acceptatie: de nieuwe partner wordt niet altijd geaccepteerd. Ook de stiefouder kan negatieve gedachten ten opzicht van de stiefkinderen ervaren.
- Verlies: de kinderen hebben meestal al een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt; een scheiding of het overlijden van één van de ouders. De verandering dat er een nieuwe partner van de vader of moeder bij komt kan de gevoelens van rouw en verdriet versterken, vaak met weerstand als gevolg.
Kortom, een hele kluif. Het vraagt een andere manier van communiceren, afstemming en heldere afspraken. Het kost tijd, doorgaans kost het 4 tot 7 jaar, om de balans te vinden.
Wat ik voor jullie kan betekenen
Als relatietherapeut en Stiefcoach kan ik jullie helpen met de issues in jullie relatie en met de valkuilen en de mogelijkheden van jullie unieke gezin.
Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het Stiefouderschapsplan, kortweg Stiefplan.
Lees meer hierover.
Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken of als gewoon je nog vragen aan me wilt stellen,
Het Stiefplan
Sinds 2009 ben je verplicht bij de scheiding een ouderschapsplan op te stellen waarin je afspraken maakt over de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Het Stiefplan borduurt hierop voort. Je maakt hierin samen basisafspraken over jullie nieuwe gezin, waar je op terug kunt vallen als het even lastig is.
Het Stiefplan gaat over allerlei onderwerpen zoals:
- Hoe gaan we met elkaar om? Wat verwachten we van elkaar?
- Hoe krijgt iedereen een plekje in het gezin, zonder iemand tekort te doen?
- Hoe zorgen we ervoor dat relaties opgebouwd kunnen worden?
- Welke opvoedstijl kiezen we als ouders? Hoe corrigeren we de kinderen en wie doet dat?
- Hoe zorgen we dat we als partner voldoende tijd voor elkaar hebben om de nieuwe relatie verder vorm te geven?
Het Stiefplan kunnen we schriftelijk vastleggen of alleen als leidraad gebruiken. Ik kan jullie hierbij begeleiden.
Meer op de website van Stiefplan – voor samengestelde gezinnen.
Wat cliënten zeggen
Blogs
Veeg over de tekst om naar de volgende te gaan
Relatie in de Spiegel
Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40
Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.
Relatietherapie Hoorn en omgeving
KvK nummer 37147157
Btw nummer L141777795B01
Werkdagen:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.
Pagina's aanbod
- EFT Relatietherapie
- Samengesteld gezin
- Samen opvoeden zonder ruzie
- Seks en intimiteit
- Verder na ontrouw
- Individuele begeleiding
Pagina's overige info: