logo

Relatieindespiegel

De Wieken 125 Hoorn
tel: 06 44 37 36 40
Relatie in de Spiegel
De Wieken 125, Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Samengesteld gezin

Stief- of samengesteld gezin

Een samengesteld gezin vormen is een hele opgave. Niet voor niets gaat bijna 60% van deze gezinnen dan ook na verloop van de tijd weer uit elkaar.
Vaak denken verliefde partners dat het allemaal vanzelf zal gaan, vol goede moed beginnen ze aan hun nieuwe gezin. De werkelijk blijkt een stuk lastiger moeilijker.
In kerngezinnen – met een biologische vader en moeder – ontstaan relaties vanzelf. Kinderen groeien met elkaar op en er is een bloedband, die vaak gepaard gaat met onvoorwaardelijke liefde. De relaties in een nieuw gezin zijn veel ingewikkelder.

Uitdagingen samengesteld gezin

  • Bloedband – stiefband: waar een bloedband (in bijna lle gevallen) onvoorwaardelijk is, is een verworven (stief)band tussen stiefouder en stiefkinderen is voorwaardelijk, al doe je daar nog zo je best voor.
  • Loyaliteit: als ouder ben je loyaal aan je eigen kind(eren). Kinderen zijn loyaal aan hun eigen ouders, broertjes en zusjes. Dat kan voor veel spanning zorgen tussen de partners, tussen kind(eren) en de stiefouder, of tussen de stiefkinderen onderling.
  • Eigen cultuur:  ieder gezin kent een eigen cultuur met typische afspraken en gewoonten. Een samengesteld gezin zullen de twee gezinsidentiteiten moeten integreren.
  • Acceptatie: de nieuwe partner wordt niet altijd geaccepteerd. Ook de stiefouder kan negatieve gedachten ten opzicht van de stiefkinderen ervaren.
  • Verlies: de kinderen hebben meestal al een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt; een scheiding of het overlijden van één van de ouders. De verandering dat er een nieuwe partner van de vader of moeder bij komt kan de gevoelens van rouw en verdriet versterken, vaak met weerstand als gevolg.

Kortom, een hele kluif. Het vraagt het een andere manier van communiceren, afstemming en heldere afspraken om het goed te doen. Het kost tijd, doorgaans kost het 4 tot 7 jaar om de balans te vinden.

Wat ik voor jullie kan betekenen

Als relatietherapeut en Stiefcoach kan ik jullie helpen met de issues in jullie relatie en daarnaast met de kenmerken, de valkuilen en de mogelijkheden van jullie unieke gezin.
Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het Stiefouderschapsplan, kortweg Stiefplan.
Lees meer >>

Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken of als gewoon je nog vragen aan me wilt stellen.

 Stiefplan

Sinds 2009 ben je verplicht bij de scheiding een ouderschapsplan op te stellen waarin je afspraken maakt over de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Het Stiefplan borduurt hierop voort. Stiefouders worden bij het opstellen ervan gedwongen om over allerlei zaken na te denken en met elkaar te praten over onderwerpen zoals:

  • Hoe gaan we met elkaar om? Wat verwachten we van elkaar?
  • Hoe krijgt iedereen een plekje in het gezin, zonder iemand tekort te doen?
  • Hoe zorgen we ervoor dat relaties opgebouwd kunnen worden?
  • Welke opvoedstijl kiezen we als ouders? Hoe corrigeren we de kinderen en wie doet dat?
  • Hoe zorgen we dat we als partner voldoende tijd voor elkaar hebben om de nieuwe relatie verder vorm te geven?

Met het Stiefplan maak je samen de basisafspraken over jullie nieuwe gezin, waar je samen op terug kunt vallen als het even lastig is. Ik kan jullie daarbij helpen.
Meer op de website van Stiefplan – voor samengestelde gezinnen  >>.

hoe-maak-ik-een-succes-van-mijn-nieuwe-gezin

Wat cliënten zeggen

Blogs

relatiepatroon

Zicht op je relatiepatroon

Het relatiepatroon Iedere relatie komt vroeger of later in een vast patroon terecht. In principe is daar niets mee aan de hand. Maar als het patroon negatief wordt of zelfs destructief, draai je in...

Een succesvol samengesteld gezin

tel: 06 44 37 36 40Wist je dat meer dan de helft van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar gaat? Dit betekent dat veel kinderen in hun leven meerdere relatiebreuken meemaken....

Zit ik weer te janken, sorry hoor!

Huilen In mijn praktijk wordt regelmatig een traantje gelaten, de doos tissues staat voor het grijpen. Er worden nu eenmaal zaken besproken die soms moeilijk en/of verdrietig zijn. Toch merk ik dat...

Sneeuwwitje… relatiecrisis!

Net als veel sprookjes eindigt het verhaal van Sneeuwwitje met het bekende ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Sneeuwwitje en de prins hebben elkaar gevonden, einde verhaal. In werkelijkheid gaat...

Vakantie HELP!!! Ruzie en ergernis

Vakantie is samen lekker ontspannen en zorgeloos genieten van de rust, zou je denken. Bij veel stellen is het tegendeel waar. Het is een periode waarin juist meer ruzie wordt gemaakt. Het is...

Van twee kanten bekeken

Een misverstand is snel geboren. We praten soms langs elkaar heen, begrijpen elkaar niet of horen iets anders dan wat de ander bedoelt. Komt het je bekend voor? In iedere relatie gebeurt dit wel...

Relatietherapie voor Assepoester

De Wieken 125 HoornWie kent niet het sprookje van Assepoester? Over het meisje dat opgroeide bij haar boze stiefmoeder en verwende stiefzusjes, dat de hele dag moest werken. Tot... de dag dat ze...

Ruziestijlen en liefdesdansen

“Je moet niet denken dat we schreeuwend voor elkaar staan en met deuren slaan," zegt een vrouw als de steeds terugkerende ruzie tussen haar en haar partner ter sprake komt. “Bij ons gaan conflicten...
Corona

Liefde in tijden van corona

Door het coronavirus ziet het leven er ineens anders uit. Wij zijn meer dan anders op onze partner, onszelf of op ons gezin aangewezen. Contact met vrienden, familie en/of collega’s...

Mannen versus vrouwen

Negen veel genoemde verschillen mannen en vrouwen op een rijtje. Zijn ze herkenbaar? Zijn het clichés of dikke onzin? Mij maakt het niet uit. Belangrijker vind ik het dat mannen en vrouwen elkaar...
Relatie in de Spiegel

Lies te Velde
De Wieken 125
1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk zit in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit Alkmaar, Enkhuizen, Medemblik, Amsterdam, Heerhugowaard en Purmerend.
Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

Werkdagen

Overdag: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
‘s Avonds: maandag, dinsdag en donderdag
Telefonisch en per whatsapp ben ik bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

KvK nummer 37147157
Btw nummer L141777795B01

De afbeeldingen op mijn website zijn afkomstig van Pexels en Pixabay of eigen foto’s.

Afspreken tijdens Corona

Laat je niet weerhouden door het corona-virus. Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden.
Uiteraard alleen zonder corona gerelateerde klachten.
Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.