logo

Relatieindespiegel

De Wieken 125 Hoorn
tel: 06 44 37 36 40
Relatie in de Spiegel
De Wieken 125, Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Samengesteld gezin

Stief- of samengesteld gezin

Een samengesteld gezin vormen is een hele opgave. Niet voor niets gaat bijna 60% van deze gezinnen dan ook na verloop van de tijd weer uit elkaar.
Vaak denken verliefde partners dat het allemaal vanzelf zal gaan, vol goede moed beginnen ze aan hun nieuwe gezin. De werkelijkheid blijkt vaak een stuk lastiger moeilijker.
In kerngezinnen – met een biologische vader en moeder – ontstaan relaties vanzelf. Kinderen groeien met elkaar op en er is een bloedband, die vaak gepaard gaat met onvoorwaardelijke liefde. De relaties in een nieuw gezin zijn veel ingewikkelder.

Uitdagingen samengesteld gezin

  • Bloedband – stiefband: waar een bloedband (in bijna alle gevallen) onvoorwaardelijk is, is een verworven (stief)band tussen stiefouder en stiefkinderen voorwaardelijk, al doe je daar nog zo je best voor.
  • Loyaliteit: als ouder ben je loyaal aan je eigen kind(eren). Kinderen zijn loyaal aan hun eigen ouders, broertjes en zusjes. Dat kan voor veel spanning zorgen tussen de partners, tussen kind(eren) en de stiefouder, of tussen de stiefkinderen onderling.
  • Eigen cultuur:  ieder gezin kent een eigen cultuur met typische afspraken en gewoonten. in een samengesteld gezin zullen de twee gezinsidentiteiten moeten integreren.
  • Acceptatie: de nieuwe partner wordt niet altijd geaccepteerd. Ook de stiefouder kan negatieve gedachten ten opzicht van de stiefkinderen ervaren.
  • Verlies: de kinderen hebben meestal al een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt; een scheiding of het overlijden van één van de ouders. De verandering dat er een nieuwe partner van de vader of moeder bij komt kan de gevoelens van rouw en verdriet versterken, vaak met weerstand als gevolg.

Kortom, een hele kluif. Het vraagt een andere manier van communiceren, afstemming en heldere afspraken. Het kost tijd, doorgaans kost het 4 tot 7 jaar, om de balans te vinden.

Wat ik voor jullie kan betekenen

Als relatietherapeut en Stiefcoach kan ik jullie helpen met de issues in jullie relatie en met de valkuilen en de mogelijkheden van jullie unieke gezin.
Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het Stiefouderschapsplan, kortweg Stiefplan.
Lees meer hierover.

Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken of als gewoon je nog vragen aan me wilt stellen,

Het Stiefplan

Sinds 2009 ben je verplicht bij de scheiding een ouderschapsplan op te stellen waarin je afspraken maakt over de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Het Stiefplan borduurt hierop voort. Je maakt hierin samen basisafspraken over jullie nieuwe gezin, waar je op terug kunt vallen als het even lastig is.
Het Stiefplan gaat over allerlei onderwerpen zoals:

  • Hoe gaan we met elkaar om? Wat verwachten we van elkaar?
  • Hoe krijgt iedereen een plekje in het gezin, zonder iemand tekort te doen?
  • Hoe zorgen we ervoor dat relaties opgebouwd kunnen worden?
  • Welke opvoedstijl kiezen we als ouders? Hoe corrigeren we de kinderen en wie doet dat?
  • Hoe zorgen we dat we als partner voldoende tijd voor elkaar hebben om de nieuwe relatie verder vorm te geven?

Het Stiefplan kunnen we schriftelijk vastleggen of alleen als leidraad gebruiken. Ik kan jullie hierbij begeleiden.
Meer op de website van Stiefplan – voor samengestelde gezinnen.

hoe-maak-ik-een-succes-van-mijn-nieuwe-gezin

Wat cliënten zeggen

Blogs

Veeg over de tekst om naar de volgende te gaan

ontrouw

ONTROUW, hoe nu verder?

Ontrouw is één van de lastigste uitdagingen waar een liefdesrelatie mee te maken kan krijgen. ‘Kan een relatie gered worden als één van de twee is vreemdgegaan?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat kan, in mijn praktijk kwamen stellen die er samen goed uit zijn...
succesvolle-stellen

Het geheim van succesvolle stellen

Hoe komt het dat sommige stellen zich gelukkig voelen terwijl anderen ontevreden en ruziënd samenleven of uiteindelijk misschien uit elkaar gaan? Wat maakt een relatie succesvol?John Gottman, een Amerikaanse psycholoog, deed hier tientallen jaren onderzoek naar. Hij...
relatieherapie-onderhoud

Relatietherapie, echt niet!

Je brengt je auto naar de garage en je gaat naar de tandarts voor controle. De stap naar relatietherapie kan een drempel zijn.

net-als-in-de-film

Net als in de film, ik wil het

Het beeld van seks dat we door films krijgen, klopt niet helemaal met de werkelijkheid. Hoe zit het dan wel?

relatiepatroon

Zicht op je relatiepatroon

Het relatiepatroon Iedere relatie komt vroeger of later in een vast patroon terecht. In principe is daar niets mee aan de hand. Maar als het patroon negatief wordt of zelfs destructief, draai je in kringetjes rond. Voor je het weet krijgt ruzie de overhand, waarbij je...
Corona

Liefde in tijden van corona

Door het coronavirus ziet het leven er ineens anders uit. Wij zijn meer dan anders op onze partner, onszelf of op ons gezin aangewezen. Contact met vrienden, familie en/of collega’s geschiedt telefonisch of via online programma’s. Onze bewegingsvrijheid buitenshuis is...

Vakantie HELP!!! Ruzie en ergernis

Vakantie is samen lekker ontspannen en zorgeloos genieten van de rust, zou je denken. Bij veel stellen is het tegendeel waar. Het is een periode waarin juist meer ruzie wordt gemaakt.
Het is eigenlijk geen wonder dat er in de vakantie wat sneller irritaties naar boven komen.

rapunzel-sprookje

Rapunzel en de verliefde prins

Het sprookje van Rapunzel, vroeger ook wel Raponsje genoemd, is minder bekend dan dat van bijvoorbeeld Assepoester of Sneeuwwitje. Ouders met jonge kinderen zullen het verhaal waarschijnlijk wel kennen, want in 2010 maakte Disney er een animatiefilm van.Het sprookje...
uit elkaar

Uit elkaar, en de kinderen dan?

Als je besluit (toch) uit elkaar te gaan is dat heftig. Ook al voel je dat het besluit helemaal klopt, je wereld staat op z'n kop. Voor kinderen is de impact helemaal groot. Hun leven verandert ingrijpend, terwijl zij er zelf niet voor gekozen hebben. Jullie vormen...
depressie

Hij doet de depressie, ik doe de rest

Als je partner met een burn-out en/of depressie kampt, trekt dat een zware wissel op je relatie. Het is niet alleen de patiënt die het moeilijk heeft, ook de partner krijgt veel voor de kiezen. Een depressie of burn-out heb je samen. Het is een tijd van overleven,...
samengesteld gezin

Een succesvol samengesteld gezin

Wist je dat meer dan de helft van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar gaat? Dit betekent dat veel kinderen in hun leven meerdere relatiebreuken meemaken. Worstel je ook met je nieuwe gezin? Weet dan dat de meeste samengestelde gezinnen dat ook...
schaak-twee kanten

Van twee kanten bekeken

Een misverstand is snel geboren. We praten soms langs elkaar heen, begrijpen elkaar niet of horen iets anders dan wat de ander bedoelt. Komt het je bekend voor? In iedere relatie gebeurt dit wel eens.‘Een oplossing of een luisterend oor’ Het verhaal van Paul en Ineke...

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Relatietherapie Hoorn en omgeving
KvK nummer 37147157
Btw nummer L141777795B01

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.