logo

Relatieindespiegel

De Wieken 125 Hoorn
tel: 06 44 37 36 40
Relatie in de Spiegel
De Wieken 125, Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

EFT Relatietherapie Hoorn en omgeving

EFT relatietherapie Hoorn

Denken jullie regelmatig: ‘Daar gaan we weer!’? Hebben jullie veel ruzie? Wordt er juist weinig gesproken of alleen over praktische zaken? Zou je willen dat het anders, misschien zoals vroeger, was? Relatietherapie kan helpen. 

Wat is EFT relatietherapie?

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een therapie is erop gericht om binnen een veilige basis de emotionele beschikbaarheid tussen partners te verbeteren om zo de verbondenheid te vergroten. Of eenvoudiger gezegd; dat beiden partners zich gelukkig en prettig voelen in de relatie en je het samen fijn hebt.
Dat vraagt dat partners bereid moeten zijn zich hiervoor in te zetten.
Deze relatietherapievorm is ontwikkeld door de Canadese psycholoog Sue Johnson, is uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm.
Sue noemt een negatieve interactiepatroon waar stellen in terecht komen ‘De dans van de Duivelse dialogen’.
Er zijn drie duivelse dialogen:

 • de één uit kritiek en stelt eisen, de ander trekt juist terug, tot ergernis van de partner. Deze dans heet Zoek de boef.
 • Soms blijven beide partners heftig op elkaar reageren en zijn er eindeloze ruzies. Dit is de Protestpolka.
 • In weer een andere relatie zonderen beide partijen zich af waardoor er nauwelijks nog contact is. Deze heet Verstijf en Vlucht.

Ik leg dit verder uit in mijn blog Ruziestijlen en Liefdesdans.

Patronen in een relatie

Als het in de relatie niet goed gaat, reageer je vaak emotioneel en automatisch op elkaar. Er is een negatief interactiepatroon ontstaan waarin beide partners een rol hebben. De emoties zoals verdriet, angst en boosheid kunnen hoog oplopen.

Emotionally focused therapy legt, zoals de naam al zegt, de nadruk op emoties in een relatie. Door elkaars emoties te begrijpen leren partners elkaar begrijpen.

Angsten en behoeften

Wanneer we de negatieve interactiepatronen gaan onderzoeken worden meestal angsten en behoeften duidelijk.
Veel voorkomende angsten in de relatie zijn: de angst om verlaten te worden, genegeerd te worden, niet gewaardeerd, niet geaccepteerd te worden, gecontroleerd te worden, een mislukking te zijn of je niet geliefd te voelen.
Veel voorkomende behoeften in de relatie zijn: behoefte om geaccepteerd te worden, begrepen te worden, belangrijk gevonden te worden, om waardering te krijgen, je geliefd te voelen, gezien en gehoord worden of behoefte aan erkenning en nabijheid.

 

Wat doet EFT?

 • EFT helpt om je eigen behoeften en reacties en die van je partner te begrijpen
 • EFT versterkt de onderlinge band
 • EFT verbetert de veilige verbinding, wederzijds vertrouwen en intimiteit
 • EFT richt zich op veiligheid, vertrouwen en intimiteit binnen de relatie
 • EFT is helder, praktisch en toegankelijk
 • EFT geeft al na enkele sessies zicht op negatieve interactiepatronen en hoe die doorbroken en beïnvloed kunnen worden
 • EFT kent zeer stabiele resultaten, er blijkt heel weinig terugval

EFT richt zich dus niet alleen op communicatie- en gedragspatronen. Het gaat uit van de hechtingstheorie; niet alleen kinderen, maar ook volwassenen verlangen naar de emotionele nabijheid van hun partner.
In een relatie heeft toch vrijwel iedereen behoefte aan een gevoel van veiligheid en verbondenheid.
Meer op de site van EFT.
Sue Johnson legt het uit in een engelstalig filmpje.

Wat ik voor jullie kan betekenen

Als relatietherapeut ga ik met jullie onderzoeken we waar jullie tegenaan lopen, waar jullie naar toe willen en wat jullie daarvoor nodig hebben.
Ik begeleid jullie met behulp van de methodieken die tot mijn beschikking heb. EFT is daar een belangrijke factor in, omdat dat toepasbaar is op vrijwel alle op relatieproblemen. Kijk voor wie EFT geschikt / niet geschikt is.

Ik bied maatwerk, een veilige setting, ga uit van een open communicatie en werk op basis van wederzijds vertrouwen.
Heb je vragen, wil je meer weten of wil je jullie problemen aan me voorleggen

EFT is geschik voor

 • hetero- en homoseksuele stellen
 • stellen met een korte of lange relatie
 • mensen met problemen die al lang duren of juist pas zijn ontstaan
 • stellen die niet zo zeer problemen ervaren, maar die willen voorkomen
 • ‘gesloten’ mensen, EFT een zeer geschikte partnertherapievorm voor introverte mensen

EFT is niet geschikt wanneer:

 • Er sprake is van een gewelddadige relatie
 • Er sprake is van drugs-, alcohol en/of seksverslaving bij één van de partners
 • Eén van de twee partners naast deze relatie nog een voort durende affaire heeft

Wat cliënten zeggen

Blogs

Veeg over de tekst om naar de volgende te gaan

ontrouw

ONTROUW, hoe nu verder?

Ontrouw is één van de lastigste uitdagingen waar een liefdesrelatie mee te maken kan krijgen. ‘Kan een relatie gered worden als één van de twee is vreemdgegaan?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat kan, in mijn praktijk kwamen stellen die er samen goed uit zijn...
succesvolle-stellen

Het geheim van succesvolle stellen

Hoe komt het dat sommige stellen zich gelukkig voelen terwijl anderen ontevreden en ruziënd samenleven of uiteindelijk misschien uit elkaar gaan? Wat maakt een relatie succesvol?John Gottman, een Amerikaanse psycholoog, deed hier tientallen jaren onderzoek naar. Hij...
relatieherapie-onderhoud

Relatietherapie, echt niet!

Je brengt je auto naar de garage en je gaat naar de tandarts voor controle. De stap naar relatietherapie kan een drempel zijn.

net-als-in-de-film

Net als in de film, ik wil het

Het beeld van seks dat we door films krijgen, klopt niet helemaal met de werkelijkheid. Hoe zit het dan wel?

relatiepatroon

Zicht op je relatiepatroon

Het relatiepatroon Iedere relatie komt vroeger of later in een vast patroon terecht. In principe is daar niets mee aan de hand. Maar als het patroon negatief wordt of zelfs destructief, draai je in kringetjes rond. Voor je het weet krijgt ruzie de overhand, waarbij je...
Corona

Liefde in tijden van corona

Door het coronavirus ziet het leven er ineens anders uit. Wij zijn meer dan anders op onze partner, onszelf of op ons gezin aangewezen. Contact met vrienden, familie en/of collega’s geschiedt telefonisch of via online programma’s. Onze bewegingsvrijheid buitenshuis is...

Vakantie HELP!!! Ruzie en ergernis

Vakantie is samen lekker ontspannen en zorgeloos genieten van de rust, zou je denken. Bij veel stellen is het tegendeel waar. Het is een periode waarin juist meer ruzie wordt gemaakt.
Het is eigenlijk geen wonder dat er in de vakantie wat sneller irritaties naar boven komen.

rapunzel-sprookje

Rapunzel en de verliefde prins

Het sprookje van Rapunzel, vroeger ook wel Raponsje genoemd, is minder bekend dan dat van bijvoorbeeld Assepoester of Sneeuwwitje. Ouders met jonge kinderen zullen het verhaal waarschijnlijk wel kennen, want in 2010 maakte Disney er een animatiefilm van.Het sprookje...
uit elkaar

Uit elkaar, en de kinderen dan?

Als je besluit (toch) uit elkaar te gaan is dat heftig. Ook al voel je dat het besluit helemaal klopt, je wereld staat op z'n kop. Voor kinderen is de impact helemaal groot. Hun leven verandert ingrijpend, terwijl zij er zelf niet voor gekozen hebben. Jullie vormen...
depressie

Hij doet de depressie, ik doe de rest

Als je partner met een burn-out en/of depressie kampt, trekt dat een zware wissel op je relatie. Het is niet alleen de patiënt die het moeilijk heeft, ook de partner krijgt veel voor de kiezen. Een depressie of burn-out heb je samen. Het is een tijd van overleven,...
samengesteld gezin

Een succesvol samengesteld gezin

Wist je dat meer dan de helft van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar gaat? Dit betekent dat veel kinderen in hun leven meerdere relatiebreuken meemaken. Worstel je ook met je nieuwe gezin? Weet dan dat de meeste samengestelde gezinnen dat ook...
schaak-twee kanten

Van twee kanten bekeken

Een misverstand is snel geboren. We praten soms langs elkaar heen, begrijpen elkaar niet of horen iets anders dan wat de ander bedoelt. Komt het je bekend voor? In iedere relatie gebeurt dit wel eens.‘Een oplossing of een luisterend oor’ Het verhaal van Paul en Ineke...

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Relatietherapie Hoorn en omgeving
KvK nummer 37147157
Btw nummer L141777795B01

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.