ONTROUW, hoe nu verder?

Affaire, Emoties, Relatiecrisis

Ontrouw is één van de lastigste uitdagingen waar een liefdesrelatie mee te maken kan krijgen. ‘Kan een relatie gered worden als één van de twee is vreemdgegaan?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat kan, in mijn praktijk kwamen stellen die er samen goed uit zijn komen. Maar er zijn ook stellen waarbij ontrouw het einde van de relatie betekende.
Na ontrouw – of het uitkomen daarvan – volgt, hoe dan ook, een heftige periode.

Achtbaan aan emoties

Als je partner ontrouw is geweest zullen de emoties alle kanten op schieten; verdriet, pijn, boosheid, onzekerheid, angst voor de toekomst en zelfs walging.
Ook de partner die vreemd ging kan overspoeld worden door emoties, zoals verwarring, schuldgevoel, zelfverwijt, schaamte, angst de partner kwijt te raken en opluchting dat er geen geheim meer is. Ook kan de ontrouwe partner last hebben van liefdesverdriet, het loslaten van de ander kan lastig zijn.
Het komt ook voor dat er na het uitkomen van de ontrouw juist veel nabijheid tussen de partners is, de seksuele relatie kan zelfs opbloeien. Soms is er juist sprake van een afstandelijke of explosieve sfeer.
De gevoelens en behoeftes kunnen per minuut wisselen. Dit is volkomen normaal voor beide partners in een crisis als deze.

Vertrouwensbreuk

In woordenboeken staat bij ontrouw ‘een gebrek aan eerlijkheid’. In geval van vreemdgaan is de ontrouwe partner niet eerlijk geweest en daardoor is het vertrouwen beschadigd.
Het herstellen van een vertrouwensbreuk is een belangrijke taak voor een stel dat in hun relatie met ontrouw te maken krijgt. Dat is best een kluif en vraagt tijd. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’ zegt het spreekwoord.

 

Ontrouw, hoe nu verder?

Het vreemdgaan is uitgekomen, de wereld staat op z’n kop. Uit elkaar gaan dan maar of de relatie nog een kans geven? Het is goed te beseffen dat in een crisis als deze het niet verstandig is belangrijke, vergaande beslissingen te nemen.
Het vraagt tijd om antwoorden en zicht op het gebeuren te krijgen. Pas als de storm aan emoties wat is gaan liggen kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden.
Het is aan te raden na het uitkomen van de ontrouw om samen professionele hulp te zoeken. Ook individuele hulp kan goed zijn, bijvoorbeeld om zelf uit te zoeken hoe je verder wilt gaan.

 

Relatietherapie na ontrouw

Hoe eerder een stel hulp zoekt, hoe groter de kans dat er constructief gewerkt kan worden aan het herstel. Soms wachten stellen lang voordat ze de stap naar professionele hulp zetten en is er nog meer schade aangericht na het uitkomen.

Relatietherapie kan helpen met / bij:

  • het omgaan en reguleren van de heftigheid aan emoties
  • het bespreekbaar maken van hetgeen gebeurd is
  • antwoorden vinden op vragen
  • duidelijkheid krijgen over het wel of niet doorgaan met elkaar
  • werken aan het herstellen van vertrouwen
  • spijt betuigen, verwerken en vergeven
  • het opnieuw vormgeven van de relatie

Voorwaarden voor relatietherapie is dat het contact met de ander verbroken is en er eerlijkheid is. Verder is het belangrijk dat beide partners openstaan voor relatietherapie en bereid zijn naar zichzelf en naar de relatie te kijken.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Herkennen jullie je in het bovenstaande verhaal? Heb je, na het lezen van deze blog, vragen over jullie situatie? Of kunnen jullie hulp gebruiken?

Meer over wat ik voor jullie kan betekenen op het gebied van

Blog vergelijkbare categorieën

Liefde in tijden van corona

Door het coronavirus ziet het leven er ineens anders uit. Wij zijn meer dan anders op onze partner, onszelf of op ons gezin aangewezen. Contact met vrienden, familie en/of collega’s geschiedt telefonisch of via online programma’s. Onze bewegingsvrijheid buitenshuis is...

Lees meer

Vakantie HELP!!! Ruzie en ergernis

Vakantie is samen lekker ontspannen en zorgeloos genieten van de rust, zou je denken. Bij veel stellen is het tegendeel waar. Het is een periode waarin juist meer ruzie wordt gemaakt.
Het is eigenlijk geen wonder dat er in de vakantie wat sneller irritaties naar boven komen.

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.