Superseks en superstofjes

Seks, Tips

10 redenen waarom seks goed voor je is:

1. Seks brengt je dichterbij elkaar:
Bij vrouwen komt het hormoon oxytocine vrij bij het knuffelen en dus ook bij het zogenoemde ‘voorspel’. Overigens geven de termen voor- en naspel wel erg de gerichtheid op de daad en het orgasme aan.
Het hormoon oxytocine wordt ook niet voor niets het knuffelhormoon genoemd.
Mannen kennen ook zo’n hormoon, vasopressine, dat bij de ejaculatie vrijkomt. Het effect is hetzelfde als oxytocine bij vrouwen. Het speelt een grote rol bij de verbinding en zou zelfs invloed hebben op monogaam gedrag.
’s Morgens vrijen kan aan te raden zijn, je voelt dan een verbondenheid met je partner, ook al ben je de rest van de dag niet bij elkaar.

2. Seks vermindert pijn:
Het zou ervoor pleiten om juist wèl te vrijen, dus ‘ja graag, ik heb hoofdpijn!’.
De stof endorfine is een pijnstiller die het eigen lichaam maakt en die vrij komt bij een orgasme. Het heeft een vergelijkbare werking als morfine.
Bij vrouwen helpt het hormoon oestrogeen, dat wordt afgescheiden tijdens een orgasme, bij bijvoorbeeld menstruatiepijn.

3. Seks zorgt voor ‘zin in meer’:
Ken je dat: na het vrijen zeg of denk je ‘zouden we vaker moeten doen!’. Dat komt doordat er dopamine vrijkomt tijdens de seks. Deze stof geeft een fijn gevoel, draagt bij aan het genot en roept alweer verlangens op naar de volgende vrijpartij.

4. Seks maakt je slaperig:
Oxytocine bij vrouwen en vasopressine bij mannen zorgt niet alleen voor verbinding, maar ook voor slaperigheid na een orgasme. De piek bij vasopressine is hoger dan bij oxytocine.
Mannen kunnen er dus niets aan doen dat ze na het klaarkomen zo snel in slaap vallen…!

5. Seks is sport en houd je in conditie:
Als je meer doet dan alleen op je rug liggen, speelt de lichaamsbeweging natuurlijk ook een rol tijdens seks. Een fikse vrijpartij houdt je in vorm en met een variatie in standjes zet je weer eens wat andere spiergroepen aan het werk.

6. Seks maakt je mooier, aantrekkelijker:
Oestrogeen zorgt voor glanzend haar en een stralende huid.
Een ander belangrijk aspect bij het aantrekkelijker worden tijdens het vrijen zijn de feromonen die in het heetst van de strijd vrijkomen. Deze stoffen geven een soort seksparfum af waardoor je onweerstaanbaar wordt voor de ander.

7. Seks vermindert stress en depressieve gevoelens:
Na een orgasme komt serotonine vrij. Dit helpt negatieve emoties te beheersen en vermindert stress.
Vrouwen die zonder condoom vrijen krijgen via sperma prostaglandine binnen. Deze stof versterkt de aanmaak van o.a. endorfine. Naast pijnbestrijding speelt deze endorfine een rol bij stressvermindering. Het geeft een gevoel van plezier, zelfs euforie en zou zelfs depressies verminderen.

8. Seks opent de verstopte neus:
Ooit een orgasme gehad met een verstopte neus? Dan zul je vast gemerkt hebben dat die na het klaarkomen weer open was.
Let wel mannen, viagra, dat ook de neusslijmvliezen doet zwellen, geeft juist een verstopte neus.

8. Seks en afvallen:
Met onstuimige seks verbrand je calorieën. Het blad Elsevier meldt dat je tijdens seks zelfs tussen de 100 en 200 calorieën verbrandt, evenveel als 15 tot 30 minuten hardlopen en een stuk leuker.

9. Seks zou je jong houden:
Neuropsycholoog David Weeks uit Schotland beweert dat 3 keer seks per week het verouderingsproces zou vertragen. Overigens gaat het hier om seks met dezelfde partner. Wisselende partners zou juist stress en zelfs voortijdige veroudering veroorzaken.

10. Tot slot, seks is fijn!
Wanneer je relatie goed is, je lekker in je vel zit, er niets lichamelijks en er geen nare ervaring in de weg zit, kan seks iets zijn om volop van te genieten. En toch geldt dit niet voor iedereen.
Ook als alles lekker loopt, ontbreekt het soms zin in seks.

 

Ik werk met vrouwen (èn mannen) die, om wat voor reden dan ook, weinig of geen zin hebben in vrijen.
Zonder je letterlijk bloot te hoeven geven ga ik met je op een veilige en speelse manier op zoek naar wat je in de weg staat. Ik help je om de schroom en schaamte opzij te zetten.
Geïnteresseerd of nieuwsgierig geraakt?

 

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Blog vergelijkbare categorieën

Het geheim van succesvolle stellen

Hoe komt het dat sommige stellen zich gelukkig voelen terwijl anderen ontevreden en ruziënd samenleven of uiteindelijk misschien uit elkaar gaan? Wat maakt een relatie succesvol?John Gottman, een Amerikaanse psycholoog, deed hier tientallen jaren onderzoek naar. Hij...

Lees meer

Zicht op je relatiepatroon

Het relatiepatroon Iedere relatie komt vroeger of later in een vast patroon terecht. In principe is daar niets mee aan de hand. Maar als het patroon negatief wordt of zelfs destructief, draai je in kringetjes rond. Voor je het weet krijgt ruzie de overhand, waarbij je...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Relatietherapie Hoorn en omgeving
KvK nummer 37147157
Btw nummer L141777795B01

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.