Het geheim van succesvolle stellen

Communicatie, Tips

Hoe komt het dat sommige stellen zich gelukkig voelen terwijl anderen ontevreden en ruziënd samenleven of uiteindelijk misschien uit elkaar gaan? Wat maakt een relatie succesvol?
John Gottman, een Amerikaanse psycholoog, deed hier tientallen jaren onderzoek naar. Hij ontdekte dat positieve of negatieve ervaringen in de communicatie tussen de partners hierbij een grote rol spelen. Hij gebruikt een mooie metafoor om dit uit te leggen.

De Emotionele Bankrekening

Stel je eens een bankrekening voor. Je stort geld of je neemt geld op van de rekening.
Bij een positief banksaldo staat er genoeg geld op. Als je meer hebt opgenomen dan erop stond, dan heb je een negatief banksaldo, je staat in het rood.
Terug naar de relatie, in plaats van een rekening met geld hebben jullie een gezamenlijk Emotionele Bankrekening. Als je voor positieve ervaringen voor je partner zorgt, stort je daarmee op jullie rekening. Zijn die ervaring negatief dan doe je een opname. Net als bij een echte bankrekening is een nulsaldo een probleem, met een negatief saldo kom je in de echte gevarenzone.
klaar.

Het beheren van de rekening

Volgens John Gottman maakt het goed beheren van je emotionele bankrekening het verschil tussen een gelukkige of een ongelukkige relatie.
De emotionele bankrekening groeit naar mate partners zich vaker op een positieve manier naar elkaar richten en daarmee dus stortingen doen. Hoe meer een stel op hun rekening heeft staan hoe gelukkiger ze zich zullen voelen in hun relatie.

Waar je met een echte bankrekening snel even iets van de spaarrekening kunt halen om de tekorten aan te vullen, gaat dit bij een emotionele bankrekening niet.
Geluk en succes in de relatie vraagt om investeren. Beide partners moeten zich inzetten om het saldo om hoog te krijgen.
Positieve ervaringen zijn kleine, regelmatige (lees dagelijkse) stortingen.
Negatieve ervaringen hebben meer impact, het zijn grote bankopnames en doen zo kleine positieve stortingen te niet. Hierbij noemt John Gottman de verhouding 5:1. Dat wil zeggen dat je steeds vijf positieve dingen moet zeggen of doen voor elke negatieve. Als ik het nou nog even vergelijk met de echte bank: de negatieve ervaring haalt € 5 van het saldo af, terwijl de positieve er maar € 1 aan toevoegt.

Wanneer stort ik en wanneer doe ik een opname?

Ik zet er een aantal op een rijtje.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Positieve ervaringen die je stort op jullie emotionele bankrekening

 • Onverdeelde aandacht als je partner iets vertelt, mobiel dus even wegleggen 
 • Doorvragen zodat hij of zij zich uitgenodigd voelt om meer te vertellen
 • Interesse tonen in de bezigheden en gevoelens van je partner, ergens op terugkomen ‘je had een lastige bespreking, hoe is dat gegaan?’
 • Alert zijn op hoe het met je partner gaat. Je zou kunnen zeggen ‘Ik heb het idee dat het niet zo lekker met je gaat. Wil je erover praten? Kan ik iets voor je betekenen?’
 • Laat je partner voelen dat zijn of haar emoties er toe doen, toon begrip en leef mee met de emoties van de ander, bijvoorbeeld door te zeggen ‘Wat vind ik dat rot voor je.’
 • Je partner een compliment geven, bedanken voor iets en je waardering uitspreken, ook al gaat het misschien om heel gewone dingen
 • Sorry zeggen, ook als je vindt dat je gelijk had en zijn of haar sorry aanvaarden. Soms moet je na een ruzie of discussie even een drempel over
 • Een grapje maken waar je samen om kunt lachen, humor delen
 • Een verrassing, bijvoorbeeld als je boodschappen doet voor je partner meenemen waarvan je weet dat hij of zij daar erg van houdt of een uitje organiseren
 • Je partner laten weten wat je aantrekkelijk van hem of haar vindt
 • Kussen, knuffelen, elkaars hand vasthouden, tegen elkaar op de bank zitten, vrijen
 • Samen genieten van een film of serie of meekijken naar een programma waar je zelf misschien niet zo van houdt

Negatieve ervaringen waarmee je een opname doet van de emotionele bankrekening

 • Voortdurend kritiek uiten, op alle slakken zout leggen
 • Negatief oordelen, je afkeuring of zelfs walging uitspreken
 • Regelmatig je twijfel uitspreken over de relatie of je partner
 • Oude koeien uit de sloot halen
 • Je partner uitschelden, beledigen of persoonlijk aanvallen ‘jij bent dom’, ‘jij bent lui’
 • Allerlei excuses aanvoeren waardoor jou niets te verwijten zou vallen
 • Zielig doen, de slachtofferrol aannemen
 • Het gevoel van je partner bagatelliseren
 • Je verdedigen met ‘ja maar jij….’
 • Vermijden van een conflict door weg te lopen zonder iets te zeggen
 • Je partner te negeren of minachtend reageren, zoals ogen rollen en zuchten
 • Je boven je partner plaatsen, hem of haar het gevoel geven dat hij of zij minder is

 

 

Heb je zelf nog aanvullingen? Weegt alles even zwaar voor jullie of zijn er bijvoorbeeld negatieve ervaringen die je veel pijnlijker vindt dan andere? Lukt het om het er samen over te hebben?

Investeren

Stel jullie relatie kent veel negatieve momenten en jullie willen dat veranderen. Of je wilt ervoor zorgen dat jullie emotionele bankrekening groeit en steeds in het groen blijft staan.

Wat kun je doen?
Let op jezelf, wees alert op hoe je zelf op je partner reageert. Houd rekening met hem of haar. Focus je op de positieve ervaringen in jullie relatie door bijvoorbeeld mooie herinneringen op te halen en de waardering uit te spreken als je ziet dat je partner investeert in je relatie en bijdragen levert voor de emotionele bankrekening.
En tot slot, doe natuurlijk je stinkende best om zelf ook bij te dragen.

Lukt het jullie niet of heb je nog vragen? Heb je behoefte aan hulp?

Blog vergelijkbare categorieën

Zicht op je relatiepatroon

Het relatiepatroon Iedere relatie komt vroeger of later in een vast patroon terecht. In principe is daar niets mee aan de hand. Maar als het patroon negatief wordt of zelfs destructief, draai je in kringetjes rond. Voor je het weet krijgt ruzie de overhand, waarbij je...

Lees meer

Liefde in tijden van corona

Door het coronavirus ziet het leven er ineens anders uit. Wij zijn meer dan anders op onze partner, onszelf of op ons gezin aangewezen. Contact met vrienden, familie en/of collega’s geschiedt telefonisch of via online programma’s. Onze bewegingsvrijheid buitenshuis is...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Relatietherapie Hoorn en omgeving
KvK nummer 37147157
Btw nummer L141777795B01

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.