Factoren voor ’n succesvolle relatie

Tips

De Amerikaan John Gottman, psycholoog en hoogleraar, deed zo’n 40 jaar onderzoek naar de stabiliteit van relaties en de kans dat een relatie op een echtscheiding uitloopt.
Naar aanleiding van zijn bevindingen formuleerde hij een zevental principes die een relatie doen slagen ‘The 7 principals that make a marriage work’.

Gebaseerd op deze principes van John Gottman de 7 factoren voor een succesvolle relatie:

 1. Ken je partner
  Gottman noemt dit ‘love map’, waar belangrijke gebeurtenissen van je partner, elkaars voor- en afkeuren en elkaars dromen zijn opgeslagen.
 2. Respecteer en bewonder je partner
  Spreek je waardering naar elkaar uit, koester de warmte en genegenheid voor elkaar. Denk niet ‘hij / zij weet wel dat ik van hem / haar houd’, zeg het!
 3. Blijf in verbinding
  Keer je niet af van elkaar maar juist naar elkaar toe. Aandacht voor elkaar maakt een oplossing vinden op lastige momenten makkelijker.
 4. succesvolle relatieLuister naar je partner
  Vraag wat je partner ervan vindt en bekijk het eens van zijn of haar kant. Neem hem of haar mee in je beslissingen, beslis samen.
 5. Pak problemen samen aan
  Elke relatie kent conflicten en meningsverschillen, praat erover en zoek samen naar een oplossing. Houd het positief en laat oude koeien in de sloot.
 6. Voorkom dat jullie vastlopen
  Soms zijn er grotere conflicten waar je niet eenvoudig een oplossing voor vindt waar je beiden gelukkig mee bent. Doel is niet de oplossing vinden, maar in met elkaar gesprek te blijven. Onderzoek welk verlangen er bij je partner achter het conflict zit
 7. Geef het leven samen zin
  Bespreek wat voor jullie beiden belangrijk is en zoek daarin jullie gemeenschappelijke doel.

Soms kom je er samen niet uit, dat hoeft niet het einde van een relatie te betekenen. Een aantal gesprekken kan jullie helpen om elkaar weer te begrijpen en weer een stapje dichterbij die succesvolle relatie te brengen.
Wil je meer weten of heb je nog vragen? Bel of mail me dan gerust.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Blogs vergelijkbare categorieën

Het geheim van succesvolle stellen

Hoe komt het dat sommige stellen zich gelukkig voelen terwijl anderen ontevreden en ruziënd samenleven of uiteindelijk misschien uit elkaar gaan? Wat maakt een relatie succesvol?John Gottman, een Amerikaanse psycholoog, deed hier tientallen jaren onderzoek naar. Hij...

Lees meer

Zicht op je relatiepatroon

Het relatiepatroon Iedere relatie komt vroeger of later in een vast patroon terecht. In principe is daar niets mee aan de hand. Maar als het patroon negatief wordt of zelfs destructief, draai je in kringetjes rond. Voor je het weet krijgt ruzie de overhand, waarbij je...

Lees meer

Lustpil – wondermiddel voor zin?

De lustpil voor vrouwen komt eraan, wel moeten we nog even geduld hebben. De pil, bedacht voor de Nederlander Adriaan Tuiten, zal op z’n vroegst in 2016 op de markt zijn. Eerst wordt er nog volop onderzoek gedaan.Wat zit erin de lustpil en hoe werkt het?  Tuiten...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.