Zit ik weer te janken, sorry hoor!

Emoties

Huilen

In mijn praktijk wordt regelmatig een traantje gelaten, de doos tissues staat voor het grijpen. Er worden nu eenmaal zaken besproken die soms moeilijk en/of verdrietig zijn.
Toch merk ik dat de neiging verdriet weg te drukken of in te slikken vaak groot is.

image

Kennelijk hebben we van anderen en inmiddels ook van onszelf de boodschap gekregen: ‘je moet sterk zijn’, ’zorg dat je de situatie meester blijft’ en natuurlijk ‘je belast de ander niet met jouw sores’.
In bijna alle gevallen zegt de vrouw die – voor de eerste keer in mijn kamer – huilt ‘sorry, hoor!’ Vaak wapperend met de handen voor het gezicht, doet ze dan haar best de tranen in te houden.
Een huilende man komt ook voor, al is dat een stuk minder vaak. Ik kan me overigens geen man herinneren die ‘sorry’ zei bij het huilen, maar ook de meeste mannen doen hun best de tranen in te houden. Veel jongens kregen al jong de boodschap ‘Echte mannen huilen niet’.
Huilen wordt overigens nogal eens janken genoemd ‘Ja hoor, zit ik weer te janken!’

Eens echt door huilen gebeurt maar heel af en toe. Als het dan al gebeurt pas nadat ik heb benadrukt dat het allemaal mag en er niets ingehouden hoeft te worden.
‘Huilen doe ik wel als ik alleen ben,’ wordt er vaak gezegd. Of ‘Als ik eenmaal begin te huilen, ben ik bang dat ik niet meer ophoud!’.
Vaak valt het niet meer op kunnen houden overigens wel mee. Het huilen stopt vanzelf. Misschien suddert het verdrietige gevoel wel nog een tijdje door, maar een fikse huilbui kan ook een enorm opgelucht gevoel geven.

Schrijver: Lies te Velde

In mijn blogs schrijf ik over diverse relatieperikelen.
Deze blogs zijn een aanvulling op de verschillende diensten die ik aanbied.

Blog vergelijkbare categorieën

ONTROUW, hoe nu verder?

Ontrouw is één van de lastigste uitdagingen waar een liefdesrelatie mee te maken kan krijgen. ‘Kan een relatie gered worden als één van de twee is vreemdgegaan?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Dat kan, in mijn praktijk kwamen stellen die er samen goed uit zijn...

Lees meer

Liefde in tijden van corona

Door het coronavirus ziet het leven er ineens anders uit. Wij zijn meer dan anders op onze partner, onszelf of op ons gezin aangewezen. Contact met vrienden, familie en/of collega’s geschiedt telefonisch of via online programma’s. Onze bewegingsvrijheid buitenshuis is...

Lees meer

Relatie in de Spiegel

Lies te Velde, relatietherapeut Hoorn en omgeving
De Wieken 125, 1622GT Hoorn
tel: 06 44 37 36 40

Mijn praktijk voor relatietherapie zit in Hoorn, in de Grote Waal en is goed bereikbaar vanuit  Alkmaar, Heerhugowaard, Enkhuizen, Medemblik, Purmerend en Amsterdam. Gratis parkeren en goede verbinding met het openbaar vervoer.

 

 

Werkdagen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdags en ‘s avonds op maandag, dinsdag en donderdag.
Telefonisch en per WhatsApp bereikbaar op alle werkdagen van 8:30 tot- 18:00 uur.

Afspreken & Corona

Momenteel ontvang ik cliënten in mijn praktijk. We kunnen voldoende afstand houden. Mocht je niet naar de praktijk  willen komen dan kunnen we via een speciaal, veilig programma voor eConsulten afspreken.